Idę w kierunku takiego stylu życia jaki prowadzi Celina Chacińska.
Dieta optymalna wg dr Jana Kwaśniewskiego, czyli wysoko tłuszczowa.
Od roku żółtka jajek są na śniadanie. Dlaczego tylko żółtka i to w dużej ilości? Posłuchaj wyjaśnień Celiny.
Taki model odżywiania należy zacząć od razy w pełnym wydaniu, bez żadnych okresów przejściowych.
Masło (tylko od krowy), warzywa w umiarkowanej ilości. Węglowodanów tylko 0,8 g na kg wagi ciała.
1 g białka na 1 kg wagi ciała a jak już przejdziesz do najwartościowszego dla człowieka białka zwierzęcego to zapotrzebowanie spada do 0,5 g na 1 kg wagi ciała.
Proporcja pomiędzy białkami (B), tłuszczami (T), węglowodanami (W)
1 : 2,5-3,5 : 0,5
Żywienie optymalne
autor: Jan Kwaśniewski
https://www.poczytaj.pl/ksiazka/zywienie-optymalne-jan-kwasniewski,88504
Przeczytałem, posiadam na własność, stosuję to co tam jest opisane. Kolejne fakty łączą się w całość.
Konferencja – Lwów – dr Jan Kwaśniewski
Właściwości odżywcze produktów spożywczych:
Zobacz artykuły o zdrowiu.
Dobry temat , osobiscie jestem na KETO ,to jest pokrewny styl zycia.
Pozdrawiam z München
Witam , bardzo dobry przepis.tylko mam problemy zeby kupic skladniki.
Tak Henry masz rację. Jakość składników ma tu kluczowe znaczenie. Ja osobiście biorę składniki z … targu od FIRMY !!! (gospodarstwa rolnego), z której produktów korzystam już od lat. Warto rozejrzeć się, poszukać i zapoznać się z gospodarstwami w okolicy. Jest coraz więcej np. ekogospodarstw, które produkują „po staremu”. Chleb, jeśli już, to też tylko żytni. Pszenica, jeśli już, to tylko niezmodyfikowana genetyczna: orkisz, płaskurka, samopsza. Też trzeba szukać i samemu dochodzić czy jakość nas zadowala (z punktu widzenia naszej wiedzy).
Chleb czasami zamawiam w NoveaIDEA, czysto żytni, ziarna mielone w zaprzyjaźnionym młynie:
https://noveaidea.com/sklep/s,chleb.html?code=G9MT9LA8
Przyprawy, sól kłodawską też biorę z NoveaIDEA:
https://noveaidea.com/sklep/s,z-klodawy.html?code=G9MT9LA8
Smacznego i pozdrawiam 🙂
Hej Małgosiu,
Zgadzam się z Tobą. Osobiście nie jem wcześniej jak 20 min. po piciu. W trakcie posiłku w żadnym wypadku, w związku z tym unikam też zup. Po posiłku najwcześniej po godzinie ale to zależy od pożywienia. Jeśli długo się trawi np. mięso wieprzowe kilka godzin, to nie piję co najmniej 2 godziny a nawet dłużej.
Poza tym dobrze jest jeść jednorodne jedzenie, nie mieszać ze sobą np. białek i węglowodanów. Jeśli już jedzenie mieszane (tradycyjne w polskiej kuchni) to zastosować jedzenie sekwencyjne, czyli najpierw to co jest najbardziej płynne i najkrócej się trawi a na koniec to co się trawi najdłużej czyli mięso (białko). Dlatego jeśli już jem zupę, to na początku i najpierw ją „wypijam” a potem zjadam resztę.
Pozdrawiam 🙂 Smacznego 🙂
Witam serdecznie.
Mam jedno zastrzeżenie przy tej diecie: popijanie po posiłku. Często widzę herbatę. Dziwi mnie to bo nie wolno pić tuż przed, w trakcie i zaraz po….jedzeniu bo głównie chodzi o nie rozcienczanie soków zoladkowych. Więc co z tym piciem po np śniadaniu w diecie Pana J. Kwaśniewskiego?