Żółtko jajka – skarbnica zdrowia
(aktualizacja 2024-09-30)
Żółtko jajka zawiera wszystkie potrzebne składniki aby narodziło się nowe, zdrowe życie. Dla Ciebie to też jest znakomita skarbnica zdrowia.
Pamiętaj!
Żółtko tylko na miękko. Żółtek możesz zjeść nawet 15 dziennie (na miękko !!!, na surowo). Całych jajek zaleca się maksymalnie 2, choć niektórzy jedzą ich więcej w całości.
Codzienny rytuał
Codziennie jem 4 żółtka jajek (do 2018-11-07 jadłem po 3 żółtka dziennie ponad rok), kupowanych u gospodarzy na targu, czyli od kur które biegają na podwórku.
Jajka zalewam wrząca wodą na maksymalnie 2,5 min. tak aby żółtko w środku nie przekroczyło 41 °C. Odcedzam sitkiem do jajek tak aby odlać nie ścięte jeszcze białko.
Jak mam ochotę na smażone to … Topię na patelni tłuszcz ze skwarkami, dodaję pokrojony salceson lub kiełbasę i jak się podgrzeją to dodaję żółtka jajek wyłączając gaz. Żółtko delikatnie się zetnie (w zasadzie zagęści) wykorzystując tylko ciepło zgromadzone przez produkty, które były na patelni.
Śniadanie w Tanzanii
Od lipca 2021 roku, kiedy już ponad rok przebywam większą część czasu w Tanzanii, jem na śniadanie 6 żółtek, podsmażonych na tłuszczu i skwarkach z karkówki wołowej (przygotowywanych samemu). Do tego ok 50 g masła min. 82% i kilka ząbków czosnku ok. 5 gram.
Składniki | Waga | Stosunek do białka | Wartość | ||||||
porcji | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | suma | Białka | Tłuszcze | Węglowodany | energetyczna | |
[g] | [g] | [g] | [g] | [g] | [-] | [-] | [-] | [kcal] | |
żółtko | 120.00 | 18.60 | 33.84 | 0.00 | 1 | 1.82 | 0.00 | 380.40 | |
karkówka wołowa tylko tluszcz (suahili: nundu) | 15.00 | 0.36 | 13.35 | 0.00 | 1 | 37.08 | 0.00 | 119.55 | |
masło | 50.00 | 0.30 | 41.50 | 0.40 | 1 | 138.33 | 1.33 | 376.50 | |
czosnek | 5.00 | 0.32 | 0.03 | 1.43 | 1 | 0.08 | 4.45 | 7.60 | |
190.00 | 19.58 | 88.72 | 1.83 | 110.12 | 1 | 4.53 | 0.09 | 884.05 |
Smacznego i Zdrowego !!! żółtka 🙂
Właściwości fizykochemiczne jaja:
Właściwości odżywcze produktów spożywczych:
Żółtka są podstawą Żywienia Optymalnego dra Jana Kwaśniewskiego. Zawierają optymalną proporcję białek (B) do tłuszczy (T).
Miażdżyca
Miażdżyca tworzy się przy wysokich poziomach homocysteiny. W żółtku jajka jest bardzo duża ilość lecytyny. Z lecytyny organizm tworzy cholinę, która bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie mózgu. Lecytyna stabilizuje całą gospodarkę lipidową o organizmie.
Kiedy jesz dużo żółtek to poziomy cholesteroli i trójglicerydów się stabilizują.
Wywiad z prof. Tadeuszem Trziszką
Zobacz artykuły o zdrowiu.
Podręcznik Uzdrawiania Człowieka
https://zywienieoptymalne.jacekpaciorek.pl/
Pełna Wiedza i Doświadczenie kupuję za jedyne 55 USD |
Wiedza o metodach uzdrawiania jest przekazywana informacyjnie. W razie zastosowania korzystasz z niej na własną odpowiedzialność. Analogicznie odpowiadasz przed samym/ą sobą za nie zastosowanie wiedzy o uzdrawianiu.
Pamiętaj o skonsultowaniu się z osobą, do której masz zaufanie, to może być np. lekarz …