Wiedza dla Wolności

Smalec domowy z dodatkami

Przepis na smalec domowy z dodatkami, czyli żywienie optymalne.

Składniki

  1. słonina surowa, cienkie płaty 500 g
  2. kiełbasa 100 g
  3. cebula
  4. czosnek dwa duże ząbki
  5. majeranek czubata łyżeczka
  6. pieprz 1/4 łyżeczki
  7. sól kłodawska 1/2 łyżeczki
  8. chili 1 płaska łyżeczka (jeśli lubisz na ostro)

Przygotowanie

  1. pociąć słoninę na drobne kosteczki
  2. roztopić w naczyniu na małym ogniu tak, żeby zaczęły się tworzyć skwarki
  3. ostudzić to temperatury pokojowej mieszając co kilkanaście minut
  4. dodać drobniutko posiekaną kiełbasę
  5. dodać drobniutko posiekany czosnek
  6. dodać drobniutko posiekaną cebulę
  7. dodać przyprawy
  8. wszystko dobrze wymieszać i co kilkanaście minut przemieszać
  9. rozlać do miseczek lub słoiczków
  10. kiedy jest już chłodne, wstawić do lodówki aby zastygło

Jedzenie

Np. posmarować kromki z chleba żytniego!, razowego.

Smacznego !

Powyższy przepis jest zgodny z zasadami odżywiania optymalnego zalecanego przez dra Jana Kwaśniewskiego, zawartymi np. w książce:

Zobacz artykuły o zdrowiu.
Smalec domowy z dodatkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przewiń do góry