Przepis na smalec domowy z dodatkami, czyli żywienie optymalne.
Składniki
- słonina surowa, cienkie płaty 500 g
- kiełbasa 100 g
- cebula
- czosnek dwa duże ząbki
- majeranek czubata łyżeczka
- pieprz 1/4 łyżeczki
- sól kłodawska 1/2 łyżeczki
- chili 1 płaska łyżeczka (jeśli lubisz na ostro)

Przygotowanie
- pociąć słoninę na drobne kosteczki
- roztopić w naczyniu na małym ogniu tak, żeby zaczęły się tworzyć skwarki
- ostudzić to temperatury pokojowej mieszając co kilkanaście minut
- dodać drobniutko posiekaną kiełbasę
- dodać drobniutko posiekany czosnek
- dodać drobniutko posiekaną cebulę
- dodać przyprawy
- wszystko dobrze wymieszać i co kilkanaście minut przemieszać
- rozlać do miseczek lub słoiczków
- kiedy jest już chłodne, wstawić do lodówki aby zastygło

Jedzenie
Np. posmarować kromki z chleba żytniego!, razowego.

Smacznego !

Powyższy przepis jest zgodny z zasadami odżywiania optymalnego zalecanego przez dra Jana Kwaśniewskiego, zawartymi np. w książce:
Smalec domowy z dodatkami