Opis mechanizmu rakowego, z punktu widzenia odżywiania, startuje od 0:58.
Skąd się biorą nowotwory? Tkanka nowotworowa godzi się na życie przy tak słabym zaopatrzeniu w składniki pokarmowe, na jakie żadna tkanka zdrowa się nie godzi.
Cudów nie ma, jest wiedza ścisła. Trzeba znać przyczynę i ją usunąć aby zlikwidować skutek.
Żeby się pozbyć raka, trzeba mu nie dać jeść. A to można zrobić nie dając mu węglowodanów. Cukier to tylko jeden z przykładów węglowodanów. Węglowodany to pszenica (najgroźniejsza), pozostałe zboża (czyli chleb), ryż, kukurydza, soja, ziemniaki (preferuję), owoce! (też groźne) itd., czyli generalnie produkty pochodzenia roślinnego.

Prawidłowym, dla człowieka, stosunkiem białka do tłuszczu i węglowodanów zajmuje się nauka Żywienie optymalne (wysoko tłuszczowe, nisko węglowodanowe), opracowana przez polskiego lekarza dra Jana Kwaśniewskiego jeszcze pod koniec lat 60-ch XX wieku (ogłoszona w 1968 rok).
Zobacz artykuły o zdrowiu.