(aktualizacja 2018-11-10)
Żółtko jajka zawiera wszystkie potrzebne składniki aby narodziło się nowe, zdrowe życie. Dla Ciebie to też jest znakomita skarbnica zdrowia.
Pamiętaj!
Żółtko tylko na miękko. Żółtek możesz zjeść nawet 15 dziennie (na miękko !!!, na surowo). Całych jajek maksymalnie 2.
Codzienny rytuał
Codziennie jem 4 żółtka jajek (do 2018-11-07 jadłem po 3 żółtka dziennie ponad rok), kupowanych u gospodarzy na targu, czyli od kur które biegają na podwórku.
Jajka zalewaw wrząca wodą na maksymalnie 2,5 min. tak aby żółtko w środku nie przekroczyło 41 °C. Odcedzam sitkiem do jajek tak aby odlać nie ścięte jeszcze białko.
Jak mam ochotę na smażone to … Topię na patelni tłuszcz ze skwarkami, dodaję pokrojony salceson lub kiełbasę i jak się podgrzeją do dodaję żółtka jajek wyłączając gaz. Żółtko delikatnie się zetnie (w zasadzie zagęści) wykorzystując tylko ciepło zgromadzone przez produkty, które były na patelni.
Smacznego i Zdrowego !!! żółtka 🙂
Właściwości fizykochemiczne jaja:
Właściwości odżywcze produktów spożywczych:
Żółtka są podstawą żywienia optymalnego dra Jana Kwaśniewskiego
Miażdżyca
Miażdżyca tworzy się przy wysokich poziomach homocysteiny. W żółtku jajka jest bardzo duża ilość lecytyny. Z lecytyny organizm tworzy cholinę, która bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie mózgu. Lecytyna stabilizuje całą gospodarkę lipidową o organizmie.
Kiedy jesz dużo żółtek to poziomy cholesteroli i trójglicerydów się stabilizują.
Zobacz artykuły o zdrowiu.